Desery

Ciasta i desery

Definicja deserów:
Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim których zadaniem jest uzupełnienie wartości
odżywczej i energetycznej głównych posiłków.Desery podaje się na zakończenie posiłków
gdyż jako potrawy słodkie szybko dają uczucie sytości.

Podział deserów według surowca użytego do produkcji:
a)energetyczne
b)białkowe
-kisiele mleczne
-szeik
-lody
c)mineralno-witaminowe (wszystko związane z owocami)

Właściwości odżywcze deserów:
Desery posiadają dużą wartość odżywczą w zalezności od surowca z którego zostały 
wyprodukowane.Odznaczają się także właściwościami dietetycznymi.Na ogół są lekkostrawne,
pulchne,nie drażnią ścian przewodu pokarmowego dla tego spełniają dużą rolę w żywieniu
ludzi chorych.

Ogólny podział deserów:
a)zimne
b)gorące
c)zestalone
-na zimno (galaretki owocowe,owoce w galarecie,galaretki mleczne,mussy owocowe,kremy)
-na gorąco (kisiele,mleczka,budynie,suflety)
d)niezestalane
e)popularne
f)wykwintne

Zasady higieniczne podczas sporządzania deserów:
-desery są doskonałą pożywką dla drobnoustrojów
-powinny być spożywane bezpośrednio po wyprodukowaniu lub ewentualnie kilkanaście 
godzin po 
-oczywiście przechowywane w warunkach chłodniczych
-nie mogą być przechowywane do następnego dnia gdyż mogą stworzyć niebezpieczeństwo
zatrucia pokarmowego